Čezmejno regionalno sodelovanje treh sosednjih držav za razogljičenje industrije in prometa z uporabo vodikovih tehnologij

  • Post category:Novice

3. mednarodna konferenca Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023

23. maja 2023 je v Goriških Brdih potekala 3. mednarodna konferenca Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023 s ciljem pospešiti aktivnosti, povezane z razvojem projekta »Dolina vodika Severnega Jadrana«, ki je bila 31. januarja 2023 razglašena kot najboljša vodikova dolina leta 2023 v Evropski uniji.

Hydrogen Ecosystem North Adriatic is happening – YouTube

Konec leta 2021 je bila na mednarodni konferenci v Novi Gorici zastavljena 1. transnacionalna vodikova dolina na svetu – Dolina vodika Severnega Jadrana (North Adriatic Hydrogen Valley), na čelu z idejnim vodjem Aleksandrom Gerbcem, direktorjem družbe Ecubes d.o.o. iz Nove Gorice. Vodikova dolina je povezala industrijsko, politično in raziskovalno sfero ter lokalne oblasti iz Slovenije, Hrvaške in Italije. S prijavo leta 2022 na razpis HORIZON je bila januarja 2023 prepoznana kot najboljši projekt in pridobila 25 mio EUR nepovratnih sredstev iz Partnerstva za čisti vodik. Konzorcij 34 partnerjev naj bi v šestih letih vložil 270 milijonov evrov v razvoj čistih vodikovih tehnologij. Regija severnega Jadrana ima tako priložnost postati pomembna razvojna destinacija EU za področje razvoja in implementacije vodikovih infrastruktur oziroma za hitrejši regionalni in evropski energetski prehod.

V projekt je vključen tudi Zavod za zeleni razvoj Soške doline, ki je imel pomembno vlogo pri organizaciji 3. mednarodne konference 23. maja 2023 v Vili Vipolže v Goriških Brdih. Okoli 200 udeležencev konference so sestavljali predstavniki vlad Slovenije, Hrvaške in italijanske dežele Furlanije Julijske krajine in Evropske komisije, industrijska in tehnološka podjetja, univerze, institucije in druge organizacije iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije in Belgije. Konferenco je odprl župan občine Brda Franc Mužič, ki je poudaril pomen trajnosti v briški občini, zavezanost teritoriju in vztrajnost, ki odlikuje tamkajšnjega človeka. Konferenci je prisostvoval tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je zatrdil, da projekt severnojadranske doline podpirata tako ministrstvo kot vlada. Bart Biebuyck, dosedanji izvršni direktor Partnerstva za čisti vodik, ki deluje pri evropski komisiji, pa je mnenja, da je vodik lahko prednost Evrope v globalni tekmi.

Predstavljen je bil tudi izobraževalni program H2STUDENT, ki od leta 2019 širi znanje o vodikovih tehnologijah med mladimi v Sloveniji in na Hrvaškem. V tekmovanju Grand Prix – Hydrogen cars racing so se pomerili učenci Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo in dijaki Strojne prometne in lesarske šole Nova Gorica. Oboji so spoznali vodik in že imeli praktično izkušnjo z njim na delavnicah H2STUDENT na obeh omenjenih šolah.

Foto: Rok Mlinar

Hydrogen ecosystem northadriatic – 3. conference (hydrogen-ecosystem-northadriatic.com)